Etykiety

sobota, 8 października 2011

Dynia melonowa- risotto, tarta, zupa

Dynia jest bardzo malowniczym warzywem, kojarzącym się z Halloween, które chyba już na dobre zagościło w Polsce. Co jednak z niej zrobić oprócz diabolicznie uśmiechniętej świecącej mordy? Do czego pasuje? Blisko spokrewniona z nią cukinia jest znacznie częściej i co tu ukrywać- chętniej stosowana w kuchni.....



Moje propozycje na  towarzystwo dla dyni:
-szpinak
-pomidory
-grzyby
-rukola
-ziemniaki
-sery zółte
-sery białe
-mięso
-makarony
-śmietana

Dynia, którą zakupiłam, po rozkrojeniu rzeczywiście przypominała melon- zwłaszcza, jeśli wziąć pod uwagę zapach :) Była lekko słodka, ale nie na tyle, żeby nie nadawała się na wytrawne danie. Z powodzeniem jednak mogłaby trafić do galaretki owocowej lub kompotu. Posłużyła do zrobienia 3 potraw, niestety zdjęcie mam tylko jednej, proszę bardzo o wyrozumiałość - dopiero zaczynam :)

1. Risotto pomidorowo-grzybno-dyniowe (no dobra...jesienne :P )
(2 porcje)

3/4 szkl. ryżu naturalnego okrągłego (abrorio, nieco ciemniejszy niż ten najczęściej używany)
2 pomidory
2 garście suszonych grzybów (kapeluszy)
30 dag obranej, pokrojonej w kostkę dyni
3 szkl. bulionu drobiowego
 2 łyżki masła
1/2- 2/3 szkl. tartego sera żółtego
pieprz, sól, gałka muszkatułowa

Na dość dużej patelni (najlepiej o grubym dnie- ja używam żeliwnej) roztopić masło, wsypać ryż, smażyć chwilę, aż  zrobi się szklisty, ale nie zacznie brązowieć. Dodać grzyby i wlać porcję bulionu (tak, by ryz był zanurzony), posolić. 
Trzymać na małym ogniu, sukcesywnie po wyparowaniu płynu dodawać chochelkę bulionu (nakryłam pokrywką- pewnie niezgodnie ze sztuką, ale przyspiesza proces), do momentu aż ryż zrobi się półmiękki- wówczas wrzucić pozostałe warzywa i przyprawy. 
Gdy dynia i pomidory będą miękkie,  ryż takiej twardości jaką lubimy (ten, który użyłam był twardawy, jeśli lubimy miękki- najlepiej od razu użyć biały), na dnie pozostanie niewielka ilość płynu wsypać ser, zamieszać by się rozpuścił. Podawać od razu.

2. Tarta warzywna z beszamelem
(forma o średnicy 24 cm)

Ciasto:
18 dag mąki
1/2 kostki margaryny (wiem, wiem -profanacja) lub masła (zgodnie ze SZTUKĄ)
szczypta soli
jajko

Zagnieść ciasto dodając łyżkę wody, wylepić nim formę, włożyć do lodówki.

Nadzienie:
30 dag dyni 
1 pomidor
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kostka mrożonego szpinaku w liściach (bardziej ze względu na kolor niż smak) 
łyżka masła 
pół kostki fety 
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Na maśle podsmażyć pora, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie szpinak i dynię. Smażyć na małym ogniu do rozmrożenia szpinaku i miękkości dyni. Przyprawić.

Włożyć obciążoną ryżem lub sucha fasolą na pergaminie formę (aby na środku nie zrobiła się górka) do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i można zająć się następnym etapem.

Sos beszamelowy: 
2 kopiaste łyżki mąki
1- 1,5szklanka mleka
masło  
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

W  rondelku  na  suchym dnie uprażyć lekko mąkę (nie może nadmiernie zbrązowieć), dodać masło (tyle, by  nie uformowały się grudy- ma być lekko płynna forma) , następnie wlać mleko i mieszając zagotować. Przyprawić.

Na podpieczony (lekko złoty) spód wyłożyć zawartość patelni wymieszana wraz z sosem, na wierzch ułożyć fetę pokrojoną w kostkę, następnie plastry pomidora (można je lekko wcisnąć w nadzienie). Piec do wyparowania nadmiaru wody z pomidorów - wierzch ma być delikatnie wilgotny. Tartę trzeba przestudzić (beszamel gorzej wiąże niż mieszanina jajek i śmietany).

3. Słoneczna zupa-krem
(3 porcje)
 2-3 szkl. bulionu drobiowego
40 dag dyni
3 pomidory
 mała cebula 
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatułowa, może być też imbir i/lub chili
jogurt naturalny 
2 łyżki masła

Masło rozgrzać na dnie garnka (najlepiej teflonowego), dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, wrzucić obrane, pokrojone na cząstki i wypestkowane pomidory. W międzyczasie (podobno słowo niezgodne z j.polskim, ja je bardzo lubię i będę stosować, bo doskonale oddaje zjawisko) obierać dynię i pokroić w kostkę. Dodać ją do pomidorów, po chwili zalać bulionem i gotować do jej miękkości. Przyprawić. Po wystudzeniu zblenderować, podawać z kleksem jogurtu.




(Słoneczna ze względu na dojrzałe pomidory, intensywny pomarańcz dyni i złocisty bulion.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz